Ons Altın ve Gram Altın Fiyatları Ne Olur ?

altın fiyatları ne olacak, yükselecek mi, düşecek mi

Altın yatırımcıları tarafından bugünlerde yaşanan hızlı düşüş sonrası sıkça sorulmaya başlanan altın fiyatları ne olur sorusuna ve bu sorunun yanında gelen altın fiyatları ne zaman yükselir, altın fiyatları yükselecek mi, altın neden düşüyor gibi sorulara bu makalemizde dolarforum ekibi olarak cevap vermeye çalışacak ve en son altın yorumları ile analizlerini sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Altın, değerli metaller ve emtia ürünleri içerisinde en çok işlem hacmine sahip olan bir yatırım aracıdır. Kimi çevreler tarafından yatırım aracı kimi çevreler tarafından kazanç kapısı olarak görülen altın fiyatı altın yatırımcılarını ve altın çıkaran altın madencilerini yakından ilgilendirmektedir. Tüm dünyada milyonlarca alıcı ve satıcısı bulunan altın işlenerek bir çok farklı altın çeşidi halini almaktadır.

[irp posts=”170″ name=”Altın Fiyatları Ne Olur ? Uzmanlar Ne Diyor ?”]

Normalde altın denildiğinde akla ilk gelen ons altındır. Ons altın fiyatları yıllarca inişli çıkışlı zamanlar yaşamıştır ve şuanda fiyatı ortalamaların altında bulunmaktadır. 1,250 dolar seviyelerine yakın işlem gören ons fiyatı bu yıl içerisinde 1,370 dolar seviyelerine kadar yükselmiş ancak hem jeopolitik ve siyasal sorunların uzlaşma yolu ile çözülmesi hem de Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz arttırımları sonrası gerilemeye başlamış ve bugün 1,253 dolar seviyesine kadar düşmüştür.

yıllık altın grafik incelemesi

Yıllık altın grafiği yukarıda görüldüğü gibi inişli çıkışlı zamanlar yaşamışken altın fiyatlarında özellikle 1,100 dolar seviyelerinin altına doğru yaşanan düşüşler son yıllarda hep alım fırsatı olarak değerlendirilmiştir. Bunda altının madenden çıkarılış maliyetlerinin ortalama 1000 dolar seviyelerinde olduğu söylentileri etkili olmaktadır. Altın ne zaman 1,100 dolara yaklaşsa  bazı altın madenlerinin üretimi durdurmak noktasına geldikleri konuşulmaya başlanmakta ve son yıllarda bu seviyelere doğru yaşanan düşüşler yatırımcılar tarafından alım fırsatı olarak değerlendirilmektedir.

Altın Yükselir mi – Düşer mi ?

Altın fiyatlarını yükselten etkenleri hepimiz az çok bilmekteyiz. Bunlar Amerika’nın faiz indirmesi, Fed’in genişleyici bir para politikası uygulaması, dolara olan talebin çeşitli sebeplerle azalması, jeopolitik ve küresel anlamda riskler, savaş ve terör olayları yaşanması gibi durumlar altın fiyatlarında artışa neden olabileceklerdir.

[irp posts=”170″ name=”Altın Fiyatları Ne Olur ? Uzmanlar Ne Diyor ?”]

Altın fiyatlarında son zamanlarda yaşanan düşüşün en büyük etkeninin Fed’in faiz arttırımları ve ileriye yönelik faiz arttırım sinyalini arttırmaları olmuştur. Tabi bunda Kuzey Kore Lideri Kimjong ile Trump’ın aralarını düzeltmeleri vb. bazı faktörlerde etkili olmuştur. Ama en etkili olan neden Abd’nin faiz arttırarak doların değerlemesini sağlamasıdır. Altın fiyatlarındaki düşüşlerin durması için Abd Merkez Bankası Fed’in sıkılaştırmacı para politikasından vazgeçmesi veya faiz arttırımlarını ertelemesi gerekir. Ancak şuan için böyle bir şey beklenmiyor yine de Abd’den gelecek ekonomik veriler Fed’in elini zorlaştırabilir. Bu sayede faiz arttırımları gecikebilir ise bu durumda altın fiyatlarında yükseliş başlayacaktır.

Altın Fiyatları Ne Olacak ?

2018 yılı haziran ayının son günlerini yaşamaktayız ve altın ons fiyatları 2017 yılının sonlarına doğru yaşadığı düşüş hareketini şu dönemde yeniden yaşıyor ve 1,250 dolar seviyelerini test ediyor. Bu bölge altın fiyatlarının geleceği açısından oldukça önemli 1,240 dolar seviyesi üzerinde tutunamayan bir altın fiyatı bizi 1,180 dolarla kadar geriletebilir. Bu nedenle bu seviyeler üzerinde altının tutunup tutunmaması önümüzdeki süreçte altın fiyatları ne olacak sorusunun cevabını verebilmek adına oldukça önemli olacak.

altın fiyatları ne olacak, yükselecek mi, düşecek mi

Altın fiyatları hakkında uzman analistler ve ekonomistlerin yapmış olduğu analizlerde bir kaç yıl içerisinde altın fiyatlarının 1800 dolarlara kadar yükselebilme ihtimali oldukça yüksek görülmekle birlikte 2018 yılının kalan kısmında yaşanabilecek yükselişlerin 1400 dolar seviyelerini aşması düşüşlerin ise 1180 dolar seviyesinin altına sarkması beklenmiyor. Altın fiyatlarında bir çok analist yıl başında yaşanan yükseliş dalgası ile beraber bu yıl ki beklentilerini yükseliş yönlü kullanmıştı. Analistler daha çok 1500 dolar hedefini vermişlerdi ancak bu analistlerin bir çoğu hedef güncellemek zorunda kaldılar. Aracı kurumlar ve fon yöneticileri hedeflerini aşağı yönlü revize ettiler. Analistler bundan sonraki süreçte altın fiyatları üzerinde etkili olabilecek en önemli detayın Fed olduğunu vurgulamaktalar. Geçtiğimiz Fed toplantısında Fed Başkanı Powell’ın yılın geri kalanında faiz arttırım hedefini 2 den 3 e yükseltmesi sonrası düşüşünü hızlandıran altın ons fiyatının geleceği Fed’in ellerinde denilebilir.

Gram Altın Ne Olur ?

Gram altın fiyatı son zamanlarda altın ons fiyatından daha fazla konuşulur oldu. Çünkü altın ons fiyatlarında yaşanan düşüşlere rağmen yükselişlerini sürdüren gram altın 200 tl seviyesine ulaşarak rekor üstüne rekor kırdı ve erken seçim sonrası da ons altında yaşanan düşüşlere rağmen 185 tl seviyesi üzerinde tutunarak sert düşüş bekleyenleri şaşırttı. Türkiye’de erken seçim kararının açıklanması ile birlikte kuvvetli bir yükseliş trendine giren dolar gram altın yükselişinde etkili oldu. Dolar kuru 5 lira seviyesine kadar yükselince gram altında yükselişe geçmiş ve 200 tl seviyesine ulaşmıştı. Erken seçim sonrası düşüşe geçen dolar kuru neticesinde bir miktar gram altın fiyatları da düştü. Yine de beklentilerin altında yaşadığı düşüşle yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam ediyor. Yatırımcısına son 2 yıl içerisinde %100 para kazandıran gram altın fiyatlarında bundan sonraki süreçte yükseliş devam edecek mi yoksa gram altın düşmeye başlayacak mı gram altın yatırımcıları tarafından da oldukça merak edilir hale gelmiş durumda.

Erken seçimlerin ilk turda sona ermesi ve aynı hükümetin devamı ile birlikte seçim belirsizliği ortadan kalkmış oldu ancak bir çok ekonomik belirsizlik hala masada olduğundan dolarda beklenilen düşüş gerçekleşmedi bu da gram altın fiyatlarında düşüş bekleyenleri hüsrana uğratmış durumda. Bundan sonraki süreçte dolar tl kuru gram altın fiyatı üzerinde belirleyici faktör olacak gibi duruyor. Dolar kurunun değer kazanması halinde gram altın fiyatlarında yükselişler doların düşüşü halinde gram altın fiyatında düşüşler beklemek ons altın fiyatı ile arasındaki korelasyonu izlemekten daha faydalı olacaktır diye düşünüyoruz. Altın ons fiyatları gerilemeye devam etse de volatilitenin dolar tl paritesine göre daha düşük oluşu gram altın fiyatını daha fazla doların belirleyeceği beklentimizi ön plana çıkarıyor.

Altın Fiyatları Bugün

Altın fiyatlarına bugün baktığımızda 1,253 dolar seviyesine doğru yaşanan düşüş hareketinin bu bölgeden ufakda olsa bir tepki bulduğunu gözlemliyoruz. 1,260 dolar seviyesinin hemen altından fiyatlanan ons altın fiyatı ile birlikte gram altın fiyatı da 188 tl den fiyatlanmaya devam ediyor.  Altın tarafındaki fiyatlamaları etkileyebilecek bugün için önemli bir ekonomik veri bulunmazken, önümüzdeki günlerde Abd’den açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançlar verileri fiyatlamalar üzerinde etkili olabilecek gibi duruyor. Altın fiyatı beklentileri bu bölgelerde bir konsalidasyon içerisine girmesi beklenirken altın artar mı yoksa düşer mi sorusunun cevabı da önümüzdeki dönemde Fed tarafından atılacak hamlelere bağlı olacak gibi duruyor. Aracı kurumlar ve fon yöneticileri paylaşmış oldukları altın yorumları ve analizleri içerisinde altında kısa vadede baskının devam edeceğini söylemekteler.

Güncel Altın Yorumları

Altın fiyatları günlerdir süregelen düşüş hareketini devam ettiriyor. Son olarak dün akşam 1,46 seviyesine kadar gerileyen kısa vadeli destek noktası olan 1,247 dolar seviyesinin hemen altını test etti ve bu bölgeden gelen tepki alımı ile yeniden 1,250 dolar seviyesine yükselmiş durumda.

Gram altında ise durum biraz daha farklı. Hem düşen ons altın fiyatı hem de yurtiçi pozitif hava ile birlikte gerileyen dolar kuru ile birlikte ons altındaki düşüşe oranla gram altın daha sert geriledi. 183 tl seviyesine kadar düşen gram altın fiyatı yatırımcılarını tedirgin ederken fiyatlamaların 180 tl seviyesi altına sarkma ihtimalinden de bahsediliyor.

03.07.2018 Altın Yorum ve Analizi

Altın fiyatlarında yaşanan düşüş durmak bilmiyor. Dün sabah saatlerinde 1,248 dolar seviyesine kadar gerileyen altın akşam saatlerinde ise 1,238 dolar seviyesine kadar indi. Şuan işlemler 1,238 dolara yakın seyrederken bu bölgenin altında 1,232 dolar destek seviyesi test edilebilir. Günlerdir devam eden düşüşlerin nerede sonlanacağı ise piyasa oyuncuları tarafından merak edilir oldu. Öyle ki bizlere de bugünlerde en çok gelen sorular altın fiyatları ne olacak, altın ne zaman yükselecek, altın niye düşüyor soruları olmaya başladı.

Gram altın tarafında ise dolar kurunun hafif pozitif seyretmesi ile yaşanan düşüşler bir miktar daha sınırlı kalıyor. Gram altın 185 tl seviyelerinden işlemlerini sürdürürken 296 liradan işlem görmeye devam ediyor.

gram altın analizi ve haftalık grafik incelemesi

Gram altın grafiğine baktığımızda 186,40 tl seviyesi altında kalındıkça 178 tl seviyesinin hedef noktası olabileceği görülmekte. Bu seviyenin altında ise yıl içerisindeki dip noktalar test edilmek istenebilir. Tabi bu düşüşü altın ons fiyatından önce dolar kurunun desteklemesi şartı bulunmaktadır.

05.07.2018 Altın Yorum ve Analizleri

Altın fiyatı oldukça hareketli günler yaşıyor. 1,300 doların kırılması ile birlikte sert bir düşüş yaşayan altın fiyatları 1,238 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Bu bölgeden bir tepki geldi. Tepki ile 1,260 dolar seviyesine kadar yükselse de 1,2365 dolar direncini geçemedi. Yeniden satış baskısına maruz kaldı. 1,252 dolar seviyesine kadar gerileyen altın pusuya yatmış ve Abd’den açıklanacak ekonomik verileri bekler gibi duruyor. Abd’de açıklanacak ekonomik verilerin olumsuz açıklanması halinde altın fiyatı yükselişe geçerek 1,265 dolar direncini aşabilir ancak Abd verileri olumlu gelir ise altın kaldığı yerden düşüşlerine devam edebilir ve yeniden 1,238 dolar seviyesine kadar düşüşler gerçekleşebilir. Bu bölgenin kırılması halinde ise aşağıdaki ilk kritik destek noktamız 1,214 seviyesi olacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*