Akıcı Üretim Sistemi Nedir? Üretim Sistemleri Türleri

akıcı üretim sistemi nedir
akıcı üretim sistemi nedir

Üretim ne güzel şey değil mi? Üreten bir toplum, üreten bir ülke, üreten bir birey kelimeleri insanı ne kadar güzel hissettiriyor. Akıcı üretim sistemini açıklamadan önce üretimin ne kadar önemli olduğunu anlatmak isterim.

Türkiye’de uzun zamandır üretim konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Ekonominin işleyişini ele aldığımızda üretimin, ekonominin iskeleti olduğunu da söylemek oldukça mümkün.

Neden üretim bu kadar önemli?

Üretim olmayınca ne oluyor?

Bunun cevabı kesinlikle hiçbir şey olamıyor olur.

Sebebi üreten bir ülke dışarı muhtaç kalmaz. Haliyle dışardan mal almaz. Borçlanmaz döviz kuruna itaat etmez gibi birçok şeyi söyleyebiliriz.

Akıcı Üretim Sistemi

Ülkeler, toplumlar ve bireyler bu durumun oldukça farkında ancak belli başlı belirtilen sebeplerden dolayı ülkemizde üretim kendimize yetmemekle birlikte üretim seviyesi de gittikçe azalıyor. Haliyle ihracat yerine ithalatı tercih etmek zorunda kalıyoruz ve dışa olan borcumuz ve bağımlılığımız artış gösteriyor.

Üretimin önemini birazda olsa açıkladığımıza göre, gelelim üretim yapan kurum veya kuruluşların uyguladığı mükemmel üretim sistemlerine;

Akıcı üretim adı üstünde hızlı ve sürekli üretim anlamına geliyor. Peki ama akıcı üretim yapan firmalar bu üretim düzeyini nasıl gerçekleştiriyor?

Maddeler halinde ele alalım;

  • Eğer ki bu üretim sisteminde işçi kalitesi yüksek ve üretim standarttı üst düzeydeyse o zaman üretimde kullanılan zaman, ham madde ve emek gibi önemli üretim faktörlerinin tasarrufunu sağlamakta ve verimini arttırabilmektedir.
  • Üretim hattı adı altında tanımlanan kaynak kullanım maksimizasyonu dengelenir ve kaynak kullanımında tasarrufa gidilir.
  • Hammaddenin sürekliliği sağlanır ve böylece üretimde hammadde eksikliği yaşanılmaz.
  • Seri, sürekli ve verimli üretim sonucunda piyasadaki rekabette ön plana çıkılabilir.
  • Üretimin en önemli faktörlerinden olan kalite düzenli olarak sağlanır.
  • Üretim sistemine uygun fabrika veya üretim ortamı sağlanır.
  • Üretimde yaşanan aksaklıklar sonucunda oluşacak makine hasarlarının düzenli bakımı sağlanır.

Tüm bu etkenler göz önüne alındığında akıcı üretim sisteminin, üreticiler ve taleplerinin karşılanması açısından önemli olduğu aşikardır. Çözüm önerisi olarak ülkemizde üretimin teşvik edilmesi amacıyla üretim yapan firmalara akıcı üretim sistemi için hibe programlarının düzenlenmesi ve akıcı üretim sistemini kullanan üreticilerin alanlarının genişletilmesi için çeşitli hibe çalışmaları uygulanabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*