Ampute Ne Demek?

ampute milli takımı 2019
ampute ne demek, ampute milli takımı, futbol takımı 2019

Vücutta el ya da kol gibi çıkıntı biçiminde yer alan bir organın tamamı veya bir kısmının kesilip atılması ampütasyon olarak bilinmektedir. Ampütasyon yaralanmalar, hastalık veya ameliyatlar sonucunda oluşan bir durum olarak ameliyat ile yapılmasından sonra hayat kurtarıcı bir etki amacı ile gerçekleştirilir. Örneğin, vücutta kangren olan bir bölgede yayılmanın önlenmesi, enfeksiyonun durdurulması ve kan kaybını önlemek gibi amaçlar ile ampütasyon uygulanabilir.

Ampute Kimlere Denir ?

Eğer vücutta ampütasyon yoluyla kol ya da bacak kesilmek zorunda kalmışsa, bu işleme maruz kalan kişiler ampute kişi olarak adlandırılır. Ampute kişi, fiziksel engelli veya sakat olarak halk arasında bilinen, el, kol ya da bacağı bulunmayan kişiler olarak tanınır. Ampütasyon durumu konusunda sakatlık yaşamış olan kişiler, zihinsel, görsel veya işitsel olarak bir sıkıntı yaşamadıkları için hayatlarına bir uzuvları eksik olarak dahi olsa devam etme şansına sahiptirler. Ampute kişiler futbol ve basketbol gibi sporlarla ilgilenmeyi seçmektedir.

Ampute Milli Futbol Takımı

Son yıllarda ampute milli futbol takımımız tarafından elde edilen başarılar ve Avrupa şampiyonluğu sonrasında ampute futbol çok daha ön plana çıkan bir kavram olmuştur. Ampute milli futbol takımı, normal futbol kurallarına göre özel futbol kurallarından yararlanarak, 7’şer oyuncu ile kurulan milli takımlar sayesinde oluşturulur.

Günümüzde yaygın şekilde tüm dünya ülkelerinde kurulmaya başlanan ampute milli futbol takımı, özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan bir spor türü ile gerçekleştirilmektedir. O zamanlarda savaş gazileri için rehabilitasyon amacı ile ampute futbol oynanması tercih edilirken, genellikle bu oyuncular bir bacaklarını kaybetmiş kişiler arasından seçilmiştir. Kalecilik görevini üstlenen sporcular ise bir kollarını kaybetmiş kişiler arasından seçilir.

Ampute futbol müsabakaları sırasında ampute olmayan kişiler maça alınmaz. Protez kullanılmaz, ampute ayakkabı giyilmez, ampute ayak ile topa vurulmaz ve ampute ayak ile yere basmak yasaktır. Sporcuların her biri 2 adet koltuk değneği kullanarak maça çıkar ve kaleciler ampute olduğu için tek elinde eldiven kullanır. Maçlarda ofsayt bulunmaz, taç atışları ayak ile kullanılır. Maçta orta hakem ve 3 hakem daha görev alır. Her müsabaka 25’er dakika olmak üzere iki devre ile oynanır. Her müsabakada 7’şerden 14 oyuncu sahaya çıkarken, yedek kulübesinde ise 6 yedek ve bir kaleci yer alır. Oyuncu değiştirme sınırı bulunmadan her oyuncu çıktıktan sonra tekrar oyuna girebilir ve sakatlık ya da ihraç ötürü oyunda kaleci bulunmaz ise müsabaka tekrar başlamaz.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*