İcra Takibi Nedir, Neden Başlatılır?

İcra takibi, herhangi bir borç sahibinin, borçlarını belirlenen sürelerde ödeyememesi ve gelecekte de ödeme imkânın görülmemesi durumlarında, borçlanılan kişi tarafından borcunun tahsili için hukuksal yollara başvurması sonucu başlayan hukuki ve yasal bir süreçtir. En genel tabiriyle icra takibi iki şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan ilki, ilamlı icra takibi, belirli bir icra mahkemesi tarafından verilen icra kararı neticesinde, mahkeme kararıyla birlikte başlatılan icra takibidir. Bir diğer icra takibi ise; ilamsız icra takibi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu icra yöntemi; alacaklının elinde bulundurduğu, senet, fiş, sözleşme vb. evrakın ilgili icra dairesine başvurarak, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın başlattığı icra yoludur.

İcra Takibi Nasıl Başlatılır?

Konusuna ve yapısına göre birçok farklı icra takibi aşamaları vardır. Borcunuzu tahsil etmek için başlatacağınız icra takibi için şu yollardan biri kullanılabilir;

  • İlamlı icra takibi (mahkeme kararı gereklidir)
  • İlamsız icra takibi (senet, çek, vb. belge ile icra dairesine başvurulabilir)

Bu iki yolu takip ederek borcunuzun yasal tahsilatı için süreç başlatabilirsiniz. İcra takibinizin konusu neyse o özelliklere göre gerekli belgeler ve dilekçe ile icra takibini, ilamlı ve ilamsız olmak üzere başlatabilirsiniz.

İcra Takibiyle Hacizden Kaçınmanın Yolları Nelerdir?

Borç sahibi kişilerin, borçlarını ödeyemeyecek durumda olmaları nedeniyle, bazı zorluklar yaşayabilmektedirler. Bu zorluklardan biri haciz yoluyla, alacaklının borcunu tahsil etmesidir. Kaçınmanız gereken en önemli durumda tam olarak budur. Eğer borcunuzu ödemekte acele etmez ve geç kalırsanız, borcunuz kapsamında birçok malınızı kaybedebilir ve ederinden oldukça düşük fiyatlarla eşyalarınız satışa sunulabilir. Borcunu sahiplenerek, icradan kaçınmak için;

  • Alacaklı ile bir uzlaşmaya gidebilirsiniz.
  • Dosyanızın icra takibinden alınmasını talep edebilirsiniz
  • İcra dairesi ile konuşarak ödeme planı oluşturabilirsiniz

Bunun yanı sıra borç size ait değilse borcu kabul etmeye bilirsiniz. Bunun için şu koşulların oluşması şarttır;

  • Borca konu senet vb. cebren imzalatılmışsa,
  • Borç kendisine ait değilse,
  • Sahte imza kullanılmışsa,
  • Senette ya da borç belgesinde belirtilen, borcu oluşturacak şartlar oluşmamışsa,

Borcu kabul etmeyerek yasal yollara başvuru yapabilirsiniz. Eğer haklı bir nedenle icra takibine itiraz ederseniz, icra takibinden kurtulmanız mümkündür. Ancak unutulmamalıdır ki tebliğ size ulaştıktan hemen sonra işlemlere başlamanız sizin yararınıza olacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*