Tüketici Mahkemesi Nedir, Nasıl Başvurulur?

Tüketici mahkemesi kararları genel itibariyle tüketicinin haklarını koruyan kanunlar kapsamında, tüketici lehine olmaktadır. Tüketici mahkemesine başvurular genellikle, üreticiden ya da herhangi bir başka firmadan alınan ürün ve hizmetlerin kusurlu olması sonucunda, tüketiciler ve satıcılar arasındaki sorunun çözümü için yapılmaktadır. Sosyal devlet anlayışı ilkesi doğrultusunda, Tüketici Hakları Kanunu kapsamında, tüketici korunmaktadır. Bu doğrultuda satın alınan kusurlu mal, tüketici tarafından iade edilebilir ya da değiştirilmesi talep edilebilir. Zaman zaman firma ve tüketici arasında bu sistem sağlıklı işlememektedir. Bu tarz durumlarda ise Tüketici mahkemeleri sorunların hukuki yollarla çözülmesini sağlamaktadır.

Tüketici Mahkemesine Başvuru Koşulları Nelerdir?

Kanunlar genel itibariyle tüketicileri korusa da, firmaları da aynı oranda korumaktadır. Özellikle dolandırıcılık ya da ücretsiz ürün alabilmek için açılan davalarda firmalar değil yalan beyanda bulunan kişiler zarar görmektedir. Bu doğrultuda Tüketici mahkemesi başvuru dilekçesi ile başvuru yapmadan önce şu durumların gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bunlar;

  • Firmanın sattığı ürünün taahhüt edilen özellikte olmaması
  • Satışından itibaren üründe, kırık, çizik vb. kusurların olması
  • Talep edilen özellikleri dışında bir ürün olması vb.

Talep edilen ürün ya da hizmetlerde bu gibi kusur ve özelliklerin olması sizin bizatihi, iade ve değiştirme talebinde bulunmanızı sağlar. Bu koşullar oluştuğu halde firma sizlere gereken değişikliği ve iadeyi yapmıyorsa, Tüketici Mahkemesine başvuru yapabilirsiniz.

Tüketici Mahkemesine Başvuru İçin Gerekenler

Satıcı firmanın hatasından ya da yanlış beyanda bulunarak yaptığı ürün satışlarından kaynaklı olarak Tüketici Mahkemesine başvuruda bulunabilirsiniz. Tüketici Mahkemesinde dava açma şartları ve sizden istenebilecek belgeler ise kısaca şu şekilde özetlenebilmektedir;

  • Dava sebebi olan ürünün (fatura, fiş, garanti belgesi vb.)
  • Üründe firma kaynaklı hasarı gösteren fotoğraf ya da belge
  • Firma ile yapılan görüşme kayıtları, yazışmalar vb.
  • Başvuru dilekçesi

Bu belgeler ile Tüketici Mahkemesine başvurunu gerçekleştirebilirsiniz. Tüketici Mahkemesine nasıl başvurulur? Derseniz, bunun için iki yol takip edebilirsiniz. Dilerseniz e- devlet üzerinden kolayca başvuru yapabilir dilerseniz de bizzat ya da posta yoluyla Tüketici Hakem Heyeti ya da Tüketici Mahkemesine başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*