Yurtdışı Telefon Kayıt Ücreti

Yurt dışından gelen telefon kayıt işlemi ülkeye gelen her telefon için uygulanmaktadır. Yurt dışından kargo aracılığıyla Türkiye’ye telefon getirtmek yasaktır. Kişiler yurtdışına çıktıkları zaman kendilerine telefon alıp geri dönebilir. Bir Türk vatandaşı yurt dışından dönerken yanında ambalajlı olarak en fazla 1 telefon getirebilmektedir. Bunun dışında içine hat takılarak telefon da getirmek mümkündür. Fakat getirilen tüm telefonların kayıt olması gerekmektedir. Kayıt işlemini Türkiye’de yaptırabilirler.

Ülkemizde bir telefonu kayıt yaptırmanız için pasaport gerekmektedir. Sadece pasaport olması yeterli değildir. Pasaport sahibinin bazı özellikleri taşıması gerekmektedir. Örneğin; bir pasaporta 2 yıl içerisinde bir kez telefon kaydı yaptırılabilir. Bir diğer özellik ise pasaport sahibinin en son yurt dışı seyahatinin dönüşü üzerinden 120 gün geçmemiş olmasıdır. Eğer 120 günü geçtiyse başka bir pasaport bulmanız gerekmektedir. Bu yüzden bazen insanlar başkalarının pasaportu üzerine telefon kaydı yaptırabilir.

Nasıl Telefon Kaydı Yaptırılır?

Telefon kaydı 2 şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan birincisi e-Devlet üzerinden kayıttır. İkincisi ise abone kayıt merkezleri aracılığıyla kayıttır. Bu kayıtlardan önce yapmanız gereken bir şey bulunmaktadır. Öncelikle yurt dışı telefon kayıt harcını yatırmanız gerekmektedir. Yurt dışı telefon kayıt ücreti 2018 Kasım ayında 170,70 TL den 500 tl ye yükseltilmiştir. Harç ödeme işlemi vergi dairesi, bankalar ve internet aracılığıyla yapılmaktadır. Bu harcı yatırdıktan sonra kayıt yaptırabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?

E-Devlet telefon kayıt işlemi için öncelikle telefon kayıt harcını ödemeniz gerekmektedir. Ödemeyi e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Ödemeyi yaptıktan sonra telefon kayıt işlemine geçebilirsiniz. Kayıt işlemi için telefonunuzun IMEI numarası kullanılmaktadır. Kayıt formunu açınız. Kayıt formunda sizden cep telefon numaranız, telefonun IMEI numarası, varsa IMEI 2 ve IMEI 3 numarası yazılır ve pasaport türü seçilir.

Kaydınızı onayladığınız an başvurunuz alınır. Telefonunuzun kayıt edilme işlemi yaklaşık olarak 2 hafta sürmektedir. Telefonunuzun kayıt edilip edilmediğini de e-Devlet üzerinden kontrol edebilirsiniz. IMEI kayıt sorgulama işlemi ile telefonunuzun IMEI numarasını girerek kayıtlı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer telefonunuzun kayıtlı olmadığını görürseniz ya da kayıt olan telefonunuza kapatma mesajı gelirse Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu aramanız gerekmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*