Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

altın fiyatını ne etkiler
altın fiyatlarını etkileyen sebepler

Son zamanlarda altın fiyatları oldukça hareketli. Hem ons altın tarafında hem de gram altın tarafında volatilite oldukça yüksek. Durum böyle olunca da altın fiyatları ile alakalı bir çok soru geliyor gün içerisinde. Bunlardan bir tanesi olan altın fiyatlarını neler etkiler, ne olursa altın fiyatı düşer, ne olursa altın yükselir gibi soruların cevaplarını bu makalemizde paylaşmaya çalışacağız.

Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Altın ilk bulunduğu zamandan itibaren insanlar tarafından değerli bir maden olarak kabul görmüş ve M.Ö. 1500 yıllarında ilk kez Eski Mısırlılar tarafından para birimi olarak kullanılmıştır.Altının seneler geçse de kullanım amacı pek değişmemiştir.Genel itibariyle takı  ve aksesuar olarak bayanlara özgü bir maden olarak kullanılsa da esasında  yatırım amaçlı olarak değerlendirilmektedir.

[irp posts=”170″ name=”Altın Fiyatları Ne Olur ? Uzmanlar Ne Diyor ?”]

Gram altın uzun soluklu düşünüldüğünde iyi bir yatırım aracıdır.Uzun vadede altın grafiğini incelediğimiz zaman sürekli bir yükseliş olduğunu görmekteyiz.Örneğin bundan 10 sene önce 2008 yılı Eylül ayında çeyrek altın 60 Türk Lirasından satılırken , bu yazıyı hazırladığımız tarih olan 8 Eylül 2018 Cumartesi günü çeyrek altın 407 TL’den satılmaktadır.Yani son 10 yılda yaklaşık 7 katı oranında değer kazanmıştır.

Altın ons fiyatlarında ise gram altın gibi yükselişler değil düşüşler hakim son zamanda. Öyle ki Fed faiz arttırımı endişeleri ile birlikte altın ons fiyatları 1160 dolar seviyesine kadar geriledi. Bu seviyelerden şuan için tepki vermeye çalışıyor. Şuan için tepkiler cılız kalsa da önümüzdeki dönemde uzmanların altın yorumları içerisinde yükseliş beklentileri korunuyor. Ancak bir kısım uzman yorumcular ise altında düşüşün devam edeceğini vurgulamaktalar.

altın fiyatını ne etkiler
altın fiyatlarını etkileyen sebepler

Peki Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir ?

 

1-) ABD Dolarının Değeri :

Altın ABD doları cinsinden fiyatlandırıldığı için, doların değerinin altın fiyatları üzerinde büyük bir etkisi vardır.

2-) Yıllık Altın Üretimi :

Dünya’da çıkarılan altının yaklaşık %50’si kuyumculuk alanında kullanılırken geriye kalan kısmı ise sanayi ve tıp alanında kullanılmaktadır.Özellikle dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunu barındıran Çin ve Hindistan altın takıların en büyük pazarlarından birini oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu ülkelerde altına olan talep yükseldikçe altın fiyatları da yükseliş göstermektedir.

  • Altın talebi fazla olduğunda üretilen altının sınırlı olması sebebiyle altın fiyatları yükselmektedir.

3-) Merkez Bankasının Tutumu:

Ülkenin para birimi ve para politalarından sorumlu olan Merkez Bankası bunların dışında faiz oranlarını belirler  ve enflasyonu düzenleyerek fiyat istikrarının sağlanmasını ve devam ettirilmesini amaçlar.Bu nedenle pek çok ülkenin Merkez Bankası kendi para birimini güçlendirmek için fiziki altın varlığını arttırmaya çalışır.Bu durum da altın fiyatları üzerinde etkili olmaktadır.

[irp posts=”170″ name=”Altın Fiyatları Ne Olur ? Uzmanlar Ne Diyor ?”]

4-) FED Toplantıları:

Amerika Merkez Bankası ( FED ) tarafından yapılan açıklamalar altın fiyatlarının düşmesine veya yükselmesine neden olmaktadır. Özellikle Abd Merkez Bankası’nın faiz arttırımı altın fiyatlarını negatif etkiler. Fed’in faiz indirimi ise, faiz oranlarını beğenmeyen kullanıcıların altına geçişini hızlandırır. Bu sayede altın fiyatlarında yükselişler yaşanır.

5-) Enflasyon :

Fiyatların sürekli olarak artması ve buna paralel olarak paranın değer kaybetmesi anlamına gelen enflasyon altın fiyatları üzerinde etkili olmaktadır.

6-) Uluslararası İlişkiler :

                Özellikle dünya ekonomisinde söz sahibi ülkelerle olan ilişkilerin bozulması altın fiyatlarını etkiler.Şimdilerde ülkemizde yaşanan durum buna örnektir.ABD ile ilişkilerimizin bozulmasına bağlı olarak doların Türk Lirası karşısında hızla değer kazanmasıyla  altın fiyatları da yükselmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*