Muaccel Nedir ? Temerrüt Ne Demek ?

Son zamanlarda muaccel nedir, borç nasıl muaccel olur ve muaccel borç ne demektir gibi soruları duymaya başladık. Bunları takip eden temerrüt ne demek gibi sorularla birlikte cevaplamaya çalıştığımız yazı dizisi.

Muaccel ne demektir? Muaccel ödenmesi gereken borcu belirtmektedir. Kelime anlamı olarak borcun vadesinin gelmesidir. Muacceliyet durumu ise borcun vadesinin gelmiş olması durumudur.

Muaccel Borç Ne Demek ?

Muaccel borç ne demek? Borcun muaccel olması alacaklının borçludan borcunu istemeye hak kazanması anlamına gelmektedir. Vadesi geçmeyen borçlar muaccel hale gelememektedir. Bu terim genelde bankalarda kullanılmaktadır. Banka kredi borçları için kullanımı yaygındır. Banka kredi borcunuzun muaccel olması durumunda banka kredi tutarını isteyebilir.

Muacceliyet ihbarı nedir? Tüketici kredilerinde, borcun muaccel duruma düşmesi için zaman geçmesi gerekmektedir. 2 adet kredi taksitinin ödenmemesi durumunda borçluya bir hak daha tanınmaktadır. 30 gün içerisinde sonraki taksitin ödenmesi gerekmektedir. Eğer borçlu 3. taksiti de ödemezse banka borcu muaccel hale getirir. Bankanın muaccel olan borcu borçluya bildirmesi gibi bir zorunluluğu bulunmaktadır. Bu bildirime muacceliyet ihtarnamesi denmektedir.

Kredi kullanımında oluşan muacceliyet durumunda taksitler değil borcun tamamı muaccel konumuna düşer. Yani borçlu sadece 3 taksit ödemesinden değil tüm borçtan sorumlu olacaktır.

Temerrüt Nedir?

Muaccel borç ödenmezse ne olur? Temerrüt borçlunun muaccel hale gelen borcunu ödememe durumudur. Muaccel hale gelen borç için banka borçluya ihtarname göndermektedir. İhtarname süresi bitince borç temerrüde düşmüş olur. İhtarname süresi gönderilen ihtarname üzerinde yazmaktadır. Bu süre genelde 7 gündür. Temerrüde düşen borca faiz işlenmektedir ve bu faize temerrüt faizi denmektedir. Bu faiz oranı borç tutarına göre değişmektedir. Borç tutarına göre temerrüt faiz oranlarını hesaplamak mümkündür.

Borcun temerrüt olma şartları şu şekildedir:

  • Borcu ödeme durumunun mümkün olması, yani borcun ödenebilecek tutarda olmasıdır.
  • Borcun muaccel olması: Vadeye bağlı kılınmamış borçlarda muacceliyet ve vadeye bağlı kılınmış borçlarda muacceliyet durumlarıdır.
  • Alacaklının ihtarı, alacaklıya ihtar gönderilmesi zorunludur. İhtar gönderilmeme durumunda sorunlar yaşanabilir.
  • Alacağın elde edilmesini engelleyecek herhangi bir sebebin bulunmaması, borçlunun borcunu ödemesini engelleyecek bir sorun olmaması durumudur.
  • Borcun ödeme işleminin gerçekleştirilememesinin alacaklının davranışından kaynaklanmaması, borcun ödenmemesi durumunun alacaklı tarafından bir sorun yüzünden kaynaklanmaması durumudur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*