Senet Nedir, Nasıl Kullanılır?

Senet nedir kısaca açıklayacak olursak, finansal anlamda yapılan her türlü satış ya da alımlarda ödeme garantisi sağlamak amacıyla düzenlenen evraktır. Aynı amaçla senet gibi başka kıymetli evraklar da kullanılabilmektedir. Bu belgelerden en çok kullanılanlar arasında senetler gelmektedir. Kolay ve yaygın kullanımı ile bu belgeler bir nevi alacaklılar için bir tabu senedi kadar kıymetlidir. Senet yapılan kişiler, senette belirlenen süre ve ücret mukabilinde ödemelerini gerçekleştirmek zorundadır. Senet borcu ödenmediği takdirde, icra takibi başlatılarak borç tahsili gerçekleştirebilmekte mümkündür. Senet için yapılan hukuksal tanım ise kısaca şu şekildedir; Bir fiilin delilini oluşturmak üzere, reşit bir kişi tarafından imzalanan ve imzalayan kişi için delil niteliği taşıyan, hukuksal ve yazılı belgedir.

Senetlerin Özellikleri Nelerdir?

Bir senet için muhatap iki taraf mevcuttur. Bunlardan biri borçlu olan kişi, bir diğeri ise alacaklıdır. Borçlu ve alacaklı arasında yapılan yazılı bir belge olarak bir senette başlıca şu konular yer almalıdır. Bunlar;

  • Ödeme tarihi ve vadesi
  • Oluşturulma tarihi
  • Düzenleyen bilgisi
  • Tarafların imzası
  • Ödeme türü ve miktarı
  • Muhatabın kimlik bilgileri

Bir senette öncelikli olarak bu bilgiler yer almak zorundadır. Bu bilgiler eksiksiz olarak doldurulmalı ve soru işareti bırakacak hiçbir durumun olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde senet geçerliliğini yitirebilmektedir. Boş senet örneği ve özelliklerini inceleyerek detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Ödenmeyen Senetler İçin Ne Yapılmalıdır?

Zaman zaman yaşanan ve oldukça zorlu bir süreci beraberinde getiren ödenmeyen senetler için alacaklılar birkaç farklı yolu takip ederek borçlarını tahsil edebilirler. Bunun için öncelikle senet nasıl geçerli olur? Sorusuna yanıt aranmalıdır. Elinizde bulunan ve kesinlikle doğru bilgiler ile düzenlenmiş bir senet için; icra takibi başlatabilirsiniz. İcra takibi için icra mahkemesi tarafından verilen karar ile ilamlı icra takibi başlatabilir ya da elinizde ki senet ile hızlıca icra dairesinden, icra takibi başlatabilirsiniz. Bu sayede alacağınız için borçlu kişiye karşı hukuki süreci başlatmış olursunuz. Tüm bu yolları takip ederek devlet eliyle, borcunuzu, muhataptan birkaç farklı yöntem ile tahsil edebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*